информационное агентство

Статьи

Львівські комуністи вирішать долю своєї екс-активістки Ірини Фаріон

Інтерв’ю першого секретаря Львівського міськкому КПУ, помічника-консультанта народного депутата України Ростислава Василько щодо останніх подій, викликаних оприлюдненням комуністичного минулого народного депутата від ВО «Свобода» Ірини Фаріон. - Ростиславе, як відомо нам із ЗМІ, вже 3-го грудня планується проведення засідання бюро Львівського міського комітету КПУ щодо Ірини Фаріон… Чи це правда?

- Так, в найближчих планах у нас є призначена дата чергового засідання Бюро Львівського міському Компартії, де згідно порядку денного будуть розглядатись важливі питання, одне з яких це посилення партійної дисципліни. Зокрема, виходячи з принципів демократії та гуманізму, а також реагуючи на резонансні події, викликані у зв’язку з оприлюдненою інформацією стосовно активістки, ми піднімемо питання щодо оприлюдненої інформації по громадянці Ірині Фаріон. Так, у нас є особова справа громадянки, її службова характеристика з місця її роботи, партійна характеристика первинної організації. Але оскільки університетська «первинка» розпалася, то характеристика разом з випискою рішення Бюро, звісно, залишилася в Галицькому райкомі КПУ (колишній Ленінський райком).

- Що саме будете розглядати стосовно Фаріон?

- Це порушення норм партійного життя, невиконання нею вимог статуту Компартії, зраду своєї власноруч написаної заяви про вступ до партії з даними зобов’язаннями та введення в оману своїх виборців.

- За логікою, Фаріон є членом Компартії, оскільки вона не писала заяву про вихід із її лав…

Вона дала письмові зобов’язання перед Компартією. Зокрема, ще у 1978 році була єдиною із своєї групи, яка незважаючи на інших студентів із своїх власних міркувань вступила в комсомол. Фаріон прекрасно розуміє, про що йдеться, та якщо у подальшому вона буде дотримуватись статутних вимог партії, то Львівський міськком КПУ, а саме – засідання Бюро – думаю, що не буде вилучати партквиток, отриманий нею раніше, ще у 1988 році, а залишить їй на згадку.

- Навіть якщо ви вирішите його вилучити – як ви це зробите? Як думаєте, де взагалі її партквиток?

- Це її власне особисте питання! Поки що ми повинні заслухати на засіданні всі аргументи у цій справі. Оскільки всі ми знаємо, що є її заява на вступ до партії, а ось в особовій справі заяви на вихід немає. Можливо, у неї була якась поважна причина не писати? Тож 3-го грудня нам потрібно визначитись з її подальшим перебуванням у партії.

- Скажіть, а чи маєте ви намір запросити на це засідання саму Фаріон?

- В принципі, ми через львівські ЗМІ повідомили громадськість, а ще зокрема від голови Антифашистського комітету Львівщини та заступника голови Антифашистського комітету України Калинюка, який у своїх інтерв’ю теж сповістив через телебачення про винесення на розгляд цього питання.

Тож інформація щодо засідання вже оприлюднена. А як вона вважає за потрібне? Вирішувати тільки їй. У порядок денний у нас винесені першими питаннями ті, що стосуються активізації пропагандистської роботи, збільшення чисельного складу. А питання щодо партійної дисципліни та зокрема громадянки Фаріон – окремо.

- До того, як журналісти нещодавно оприлюднили дані про комуністичне минуле Фаріон, у Львівському міськкомі КПУ знали про те, що вона – член осередку?

- Звісно, адже її особова справа знаходилась в архіві. Ці документи оформлені належним чином і зберігаються по сьогоднішній день. В Галицькому райкомі знали, що багато років тому в не найкращі часи до лав партії була прийнята громадянка Фаріон, партійна позиція якої на той час була досить активною. Живий ще і перший секретар на той час Ленінського райкому Компартії, а також викладач на той час Львівського Національного університету, який, будучи тоді членом Компартії, до сьогодні має страшенну образу на заступника секретаря філологічного факультету Фаріон, яка, за словами самого викладача Геннадія Атаманчука, будучи другим секретарем партійного Бюро факультету, категорично наполягала на виключенні викладача факультету філософії, мотивуючи його недостойність перебування в рядах первинної організації навчального закладу. Після чого його дійсно виключили, а згодом він вимушений був переїхати до іншого міста!

- Тобто, окрім усього іншого, вона мала повноваження виключати людей із партії? Виходить, була не просто рядовим членом?

- Це так. Можливо, на той час вона виконувала певні завдання, як і зараз. Треба все це зважити. Сьогодні вона мотивує все тим, що членство в КПРС вона використовувала заради кар’єрного зростання. Ми і про це поговоримо.

- Якщо львівські комуністи раніше знали, що Фаріон – їх однопартієць, чому зразу не оприлюднили дану інформацію?

- Ця інформація уже давно «гуляє» на інтернет-ресурсах, вона мала місце і перед парламентськими виборами у 2012 році. Я балотувався на паралельному окрузі і це пам’ятаю. Громадяни, які знали її раніше з парткому тоді теж віддавали за неї свої голоси. Ірина Фаріон і тоді інформацію щодо своєї приналежності повністю спростовувала, говорила, що це неправда, вводячи в оману своїх виборців. Просто тоді Фаріон мало кого цікавила в загальнонаціональному масштабі, адже вона була регіональним політиком, тож на інформацію просто не звертали уваги і інформація чомусь не виходила за межі регіону. Так як і щодо решти, які на львівщині наразі пишаються тим, що пройшли «люстрацію».

- Зрозуміло, що Фаріон втратила зв’язок із партією і порушила Устав…

- Знаєте, давайте не будемо забігати наперед, статут якої партії вона порушила, та яку з обіцянок вона письмово давала… Бюро Львівського міського комітету Компартії самостійно визначить, наскільки доцільним є її перебування в партії…

- Тож Фаріон запрошуєте?

В деяких ситуаціях Бюро може розглядати певні питання і за відсутності громадянина. Засідання плануємо провести в закритому режимі. Але якщо громадянка Фаріон виявить бажання бути присутньою, звісно, ніхто її виганяти не буде. Адже мова йтиме про значну віху в її суспільно-політичній діяльності. Вона освоїла та зайняла вагому життєву позицію «для перемоги всі методи підходять». Думаю, тепер Ірина Дмитрівна повинна сама розібратись зі своєю подальшою політичною орієнтацією. І все те, що вона пояснює з даного приводу, – її особиста справа, все це – на її совісті.

Від автора. В процесі підготовки інтерв’ю Ростислава Василько ми отримали коментар від народного депутата-комуніста Олександра Голуба, який «курує» КПУ Львівщини. Ось що він каже:

«Конечно, гражданка Фарион не проходила перерегистрацию, хотя и следов выхода её из Компартии не обнаружено. Таким образом, считаю, в отношении неё могут быть две характеристики: свидетельство крайнего лицемерия или же – она глубоко законспирированный шпион, работающий на дискредитацию националистических сил, в частности, ВО «Свобода».

За матеріалами http://informator.su

Центр правовой и социальной защиты
ТЕМА ДНЯ
antifashisttm
Антифашист ТВ antifashisttm antifashisttm