информационное агентство

Статьи

Летнее послание: украинские нардепы просят Сейм признать Волынскую резню ОУН-УПА геноцидом

Депутаты Верховной рады обратились к своим коллегам из польского сейма с призывом принять резолюцию, характеризующую действия ОУН и УПА в 1943-44 годах на Волыни как геноцид польского народа.

В своём послании украинские парламентарии выражают солидарность с польскими депутатами в нелёгком деле поиска исторической правды и подчёркивают, что пренебрегающие ею сами становятся участниками преступления.

Народные избранники отмечают своевременность инициативы польского политикума, ссылаясь на всё возрастающее влияние в Украине реваншистских неонацистских политических сил и на заинтересованность этих сил в умалчивании и сокрытии фактов кровавых преступлений тех лет.

Парламентарии констатируют, что реваншисты паразитируют на недостаточной информированности украинского общества, и подчёркивают, что в виду сложившейся ситуации правда о настоящем лице украинского национализма сегодня необходима как никогда.

Народные депутаты Украины призвали своих коллег из польского Сейма поддержать Сенат и признать Волынскую резню геноцидом польського населения, а также осудить преступления украинских националистов.

Письмо подписали 150 депутатов Верховной Рады Украины. Подавляющее число подписантов - представители парламенских фракций КПУ и Партии регионов. Есть несколько подписей внефракционных депутатов и депутатов из оппозиции.

Обращение составлено на двух языках – польском и украинском.

Ниже приводим полный текст письма на украинском языке.

Маршалу сейму

Республіки Польща

Пані Еві Копач

Депутатам сейму

Шановні колеги!

Нещодавно сенат Польщі прийняв резолюцію про етнічні чистки з елементами геноциду щодо польського населення з боку УПА в 1943-44 роках.

Ми знаємо, які суперечки викликала ця тема не тільки у вашому парламенті, а й в усьому польському суспільстві. Багато дорікали ініціаторам резолюції в тому, що вони сварять два народи, закликають до історичних чвар, забивають клин між нашими країнами.

Ми категорично не погоджуємось з такою постановкою питання. Історичну правду не можна замовчувати. Адже закриваючи очі на вчинені злочини, ми самі стаємо їх співучасниками.

Розвиток і зміцнення україно-польської дружби неможливий, якщо віддати забуттю пам’ять сотен тисяч ні в чому неповинних громадян – білорусів, поляків, євреїв, циган, росіян, українців, всіх тих, хто загинув у Волинській різанині. Цього ми собі не пробачимо.

На жаль, в Україні сьогодні нерідко замовчується факт кривавої розправи тих років, тому ваша ініціатива, хоч вона й викликала неоднозначну реакцію, дуже своєчасна.

В Україні ростуть ксенофобські, антисемітські та неонацистські настрої. Їх представники вже сьогодні у Верховній Раді України. Вони активно використовують парламентську трибуну для пропаганди цих поглядів. Усе це – результат того, що народ України не знає правди про ті страшні події. За п’ятирічний період правління Віктора Ющенка з підручників історії були викреслені сотні фактів про злочини українських колабораціоністів в роки Другої світової війни. Бандера, Шухевич та їх поплічники деякими досі сприймаються як герої України.

Саме тому нам сьогодні потрібна правда про справжнє обличчя українського націоналізму. Як писав відомий історик Віктор Поліщук , «без подолання українського націоналізму над народом України буде висіти загроза виродження».

Тому просимо вас, депутатів Сейму Республіки Польща, підтримати рішення сенату, визнати Волинську різанину ОУН-УПА геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів.

З повагою,

Депутати Верховної Ради України

Центр правовой и социальной защиты
ТЕМА ДНЯ
antifashisttm
Антифашист ТВ antifashisttm antifashisttm